Tokom alergijske reakcije organizam
stvara zaštitne materije, antitela, kojima reaguje na izazivače alergije,
antigene. Na primer, u slučaju alergije na mleko antigen iz mleka protein
kazein izaziva imunološku reakciju i stvaranje antitela u organizmu. Iako je u
većini slučajeva alergijska reakcija reakcija vezana za jedan sastojak,
najčešće protein, određene namirnice koji se prepoznaje kao antigen, nekada se
desi da se javi povezana alergijska reakcija i na namirnicu koja je sasvim
druge prirode. Na primer, osobe alergične na celer često imaju i alergijsku
reakciju na dinju, krastavac i šargarepu, dok su osobe alergične na brazilski
orah često alergične i na trešnje, jabuke, šljive i breskve, iako se radi o
potpuno različitim namirnicama.
Uzrok ukrštene alergijske reakcije
jeste hemijska sličnost proteina koji se nalaze u različitim namirnicama
odnosno izazivačima alergije. Savremena istraživanja su obezbedila dovoljno
informacija da možemo predvideti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena
alergijska reakcija može da se javi između različitih izazivača: polena i
hrane, lateksa i hrane isl. Lateks je vrsta gumenog materijala koji se koristi
za proizvodnju gumenih rukavica i katetera, balona i prezervativa. Simptomi
reakcije na lateks su uglavnom vezani za kožu i prepoznaju se kao otok i osip.
Ljudi koji imaju alergiju na lateks najčešće alergijski reaguju i na banane,
avokado i kivi.
Kada govorimo o ukrštenim alergijskim
reakcijama moramo spomenuti i sindrom oralne alergije koji se javlja najčešće
kod osoba alergičnih na polen. Tako na primer, osobe koje imaju alergiju na
polen mogu imati simptome alergije i pri unosu svežeg voća i povrća. Poneke
osobe, ne sve, alergične na polen trave će najčešće imati ukrštenu alergijsku
reakciju na dinje, paradajz i narandže. Dok je alergijska reakcija na polen
trave vezana uglavnom za disajne organe, imunitet će na unos paradajza, dinje
ili narandže reagovati simptomima koji se javljaju u usnoj duplji. Najčešći
simptomi su svrab i peckanje usana, usne duplje, ušnog kanala i grla. Peckanje
je praćeno crvenilom i otokom jezika i usana, a ako osoba proguta hranu postoji
verovatnoća da će uslediti i reakcija želuca i creva u vidu povraćanja i
dijareje. U slučaju sindroma alergijske reakcije ponekad kuvana namirnica ne
izaziva alergiju jer prilikom kuvanja dolazi do promene strukture proteina koji
su izazivači alergijske reakcije.
Trajno izbacivanje namirnica koje
izazivaju alergijsku reakciju je najsigurniji način da se reši problem alergije
za sada. Ako poptuno izbacivanje namirnice nije moguće izvesti neki
antialergijski lekovi mogu biti od pomoći.
SSS.
No comments:
Post a Comment