Tuesday 3 December 2013

Ukrštena alergijska reakcija



Tokom alergijske reakcije organizam stvara zaštitne materije, antitela, kojima reaguje na izazivače alergije, antigene. Na primer, u slučaju alergije na mleko antigen iz mleka protein kazein izaziva imunološku reakciju i stvaranje antitela u organizmu. Iako je u većini slučajeva alergijska reakcija reakcija vezana za jedan sastojak, najčešće protein, određene namirnice koji se prepoznaje kao antigen, nekada se desi da se javi povezana alergijska reakcija i na namirnicu koja je sasvim druge prirode. Na primer, osobe alergične na celer često imaju i alergijsku reakciju na dinju, krastavac i šargarepu, dok su osobe alergične na brazilski orah često alergične i na trešnje, jabuke, šljive i breskve, iako se radi o potpuno različitim namirnicama.

Uzrok ukrštene alergijske reakcije jeste hemijska sličnost proteina koji se nalaze u različitim namirnicama odnosno izazivačima alergije. Savremena istraživanja su obezbedila dovoljno informacija da možemo predvideti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena alergijska reakcija može da se javi između različitih izazivača: polena i hrane, lateksa i hrane isl. Lateks je vrsta gumenog materijala koji se koristi za proizvodnju gumenih rukavica i katetera, balona i prezervativa. Simptomi reakcije na lateks su uglavnom vezani za kožu i prepoznaju se kao otok i osip. Ljudi koji imaju alergiju na lateks najčešće alergijski reaguju i na banane, avokado i kivi.  



Kada govorimo o ukrštenim alergijskim reakcijama moramo spomenuti i sindrom oralne alergije koji se javlja najčešće kod osoba alergičnih na polen. Tako na primer, osobe koje imaju alergiju na polen mogu imati simptome alergije i pri unosu svežeg voća i povrća. Poneke osobe, ne sve, alergične na polen trave će najčešće imati ukrštenu alergijsku reakciju na dinje, paradajz i narandže. Dok je alergijska reakcija na polen trave vezana uglavnom za disajne organe, imunitet će na unos paradajza, dinje ili narandže reagovati simptomima koji se javljaju u usnoj duplji. Najčešći simptomi su svrab i peckanje usana, usne duplje, ušnog kanala i grla. Peckanje je praćeno crvenilom i otokom jezika i usana, a ako osoba proguta hranu postoji verovatnoća da će uslediti i reakcija želuca i creva u vidu povraćanja i dijareje. U slučaju sindroma alergijske reakcije ponekad kuvana namirnica ne izaziva alergiju jer prilikom kuvanja dolazi do promene strukture proteina koji su izazivači alergijske reakcije.

Trajno izbacivanje namirnica koje izazivaju alergijsku reakciju je najsigurniji način da se reši problem alergije za sada. Ako poptuno izbacivanje namirnice nije moguće izvesti neki antialergijski lekovi mogu biti od pomoći.


SSS.

No comments:

Post a Comment