Tuesday 10 December 2013

Glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje



Nakon što jedemo, šećer u krvi poraste a zatim se luči hormon pankreasa, insulin. Insulin šećer uvodi u ćelije, obezbeđuje njihovu ishranu i snižava nivo šećera u krvi. Zdrava ishrana podrazumeva upotrebu onih namirnica koje ne dovode do naglih promena šećera u krvi, a ova karakteristika namirnica se nekad izražavala kroz glikemijski indeks a danas se izražava kroz noviji, indeks glikemijskog opterećenja. Koja je razlika?
Dakle, glikemijski indeks pokazuje kojom brzinom dolazi do porasta nivoa glukoze u krvi nakon unosa određene vrste namirnica. Vrednost glikemijskog indeksa zavisi od hemijskog sastava odnosno složenosti ugljenih hidrata, kao i prisustva masti i proteina u nekim namirnicama, što značajno usporava varenje i prelazak glukoze u krvotok. Kako se određuje glikemijski indeks?
Uzima se određena namirnica na prazan stomak i nivo šećera u krvi se prati tokom dva sata. Poređenje nivoa šećera u krvi se vrši sa referentnim vrednostima koje se dobiju nakon uzimanja 50 grama čiste glukoze (glikemijski indeks – 100). Dakle, što glukoza u krvi brže raste nakon unosa neke namirnice, to je veći glikemijski indeks. Na skali do 100, namirnice sa niskim glikemijskim indeksom imaju vrednost nižu od 55, dok je vrednost preko 70 visoka. Među namirnice koje imaju visok glikemijski indeks spadaju i lubenica, grožđe, banana i ananas pa su jedno vreme dijabetičari izbegavali ovo voće.
Međutim, osim toga koliko se šećer brzo oslobađa iz namirnice važno je uzeti u obzir i druge pojedinosti kao što je ukupna količina koja se oslobodi po porciji. Iz tih razloga je, na inicijativu Američkog udruženja za borbu protiv dijabetesa (ADA), uveden novi pojam umesto glikemijskog indeksa, nazvan glikemijsko opterećenje (glycemic load). Dok je glikemijski indeks karakterističan za neku namirnicu, indeks glikemijskog opterećenja bliže govori o tome kako namirnica utiče na nivo šećera u krvi jer uključuje i uobičajenu količinu namirnice koja se pojede.


Na primer, šargarepa je namirnica koja ima visok glikemijski indeks, što znači da se šećer iz šargarepe brzo preuzima u crevima. Međutim, šargarepa ima nizak nivo glikemijskog opterećenja jer ima relativno malo ugljenih hidrata u svom sastavu, pa je potrebno pojesti četiri pune šolje šargarepe da bi šećer u krvi zaista brzo porastao. Zato je danas dijabetičarima dozvoljeno da jedu i lubenicu, grožđe, bananu i ananas, naravno u normalnim količinama, što znači 2-3 porcije dnevno, a jedino što treba da izbegavaju od voća je suvo voće koje svakako nije izvor vitamina.

SSS.

No comments:

Post a Comment