Sigurno
ste već mnogo puta čuli kako su proteinske dijete izuzetno efikasne za skidanje
masnih naslaga i dobijanje mišićne mase? Tokom proteinskih dijeta se koristi
uglavnom meso i mesne prerađevine koje sadrže dosta proteina, većinu potrebnih
vitamina i minerala, i u poređenju sa biljnim namirnicama, relativno malo
ugljenih hidrata. One navodno smanjuju osećaj gladi i pomažu da se održi
mišićna masa tokom gladovanja. Ipak, pre nego što se odlučite za ovu dijetu važno
je da razmislite o nekoliko činjenica.
Prvo, proteinske
dijete se preporučuju zahvaljujući široko rasprostranjenoj zabludi da ugljeni
hidrati doprinose gojaznosti a proteini ne. Međutim, istina je da ugljeni
hidrati i proteini imaju istu količinu kalorija po gramu i da bez obzira na to
da li preteramo sa unosom jednih ili drugih rezultat će biti isti – gojaznost.
Dakle, višak proteina u organizmu neće doprineti razvoju mišićne mase, već će
biti pretvoren u masne naslage.
Drugo,
proteinske dijete su bogate mesom koje ima visok sadržaj zasićenih masnih
kiselina i holesterola, što može uticati na razvoj bolesti srca i krvnih sudova.
Takođe, izbacivanjem namirnica biljnog porekla se ukida raznovrsnost u ishrani,
smanjuje se unos biljnih vlakana što remeti normalan rad creva i smanjuje se
unos fitohemikalija i vitamina koji nas štite od raznih oboljenja. Neki
minerali kao što je magnezijum, se nalaze skoro isključivo u biljnim
namirnicama, zbog čega se kod osoba na proteinskoj dijeti vremenom javlja
nedostatak.
Još
jedan razlog zbog koga treba izbegavati ove dijete je taj što visok unos
proteina u kombinaciji sa niskim unosom ugljenih hidrata dovodi do izbacivanja
kalcijuma iz organizma pa se tako ugrožava i zdravlje koštanog sistema.
Proteinske
dijete su naročito opasne za osobe koje imaju slabiju funkciju jetre i bubrega
jer se razgradnja proteina odvija kroz procese deaminacije u jetri, a produkti
razgradnje se izbacuju putem bubrega. Takođe, treba obratiti pažnju na unos reš
pečenog mesa sa roštilja koje je bilo izlagano otvorenom plamenu. Na visokim
temperaturama dolazi do stvaranja heterocikličnih amina i policikličnih
aromatičnih ugljovodonika, jedinjenja za koje je dokazano da utiču na
razvijanje malignih oboljenja. Najveći uticaj ovi štetni produkti imaju na
creva.
Kada se
sve ovo uzme u obzir jasno je zašto danas sve svetske zdravstvene organizacije
preporučuju da se najveći deo dnevnog unosa ostvaruje kroz ugljene hidrate, a
da proteini učestvuju sa 15-20%. Zato, ako želite da smršate najbolje je da proporcionalno
smanjite količinu namirnica i pravilno rasporedite obroke.
SSS.
No comments:
Post a Comment