Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin koga se većina ljudi
seti kada je sezona gripa. On spada u antioksidantne vitamine i štiti organizam
od dejstva slobodnih radikala, ali osim toga ima i druge uloge: učestvuje u
stvaranju koštanog i vezivnog tkiva, kolagena i hrskavice, zbog čega je njegovo
prisustvo neophodno za održavanje čvrstine i elastičnosti zidova krvnih sudova
i za zarastanje rana. Vitamin C je neotporan na dejstvo vazduha i visoke
temperature, a najbolji izvori su sveže voće i povrće, naročito paprike babure,
citrusi, jagode i kupus.
Vitamin C pomaže i preuzimanje
gvožđa iz hrane, pa je od velike koristi i ljudima koji pate od anemije. Na
primer, vegetarijanci u ishrani ne uzimaju crveno meso koje je glavni izvor
gvožđa, ali zato imaju visok unos vitamina C, iz voća i povrća, koji povećava
preuzimanje gvožđa iz biljnih izvora čak 2 do 4 puta.
Nedostatak vitamina C izaziva
skorbut, bolest o kojoj su ostali pisani tragovi još iz vremena Hipokrata. Manifestuje
se sporim zarastanjem rana, podlivima i krvarenjima sluznice. Naravno,
krvarenje iz desnih uzrokovano nedostatkom vitamina C ne treba mešati sa
krvarenjem koje je posledica bakterijskog zapaljenja desnih zbog neodgovarajuće
higijene.
Interesantna je priča o otkriću
vitamina C. Kada su u XV veku evropski moreplovci kretali na duga putovanja
isprva nisu znali na kakve će opasnosti naići. Tokom plovidbe duge nekoliko
nedelja ili meseci njihova ishrana je bila jednolična i zasnivala se na pticama,
ribi i ponekom pacovu, a žeđ su gasili ustajalom vodom i rumom. Ovakav način
života bez svežeg voća i povrća duže od mesec dana imao je, između ostalog, za
posledicu i nastanak skorbuta. U XVIII veku je Džejms Lind, lekar britanske
mornarice, zapazio da se simptomi skorbuta kod mornara povlače nakon unosa limuna.
Pošto je bilo nemoguće očuvati svežinu voća na brodu, mornarima je obezbeđen
prokuvan sok od limuna. Zbog štetnog dejstva temperature na vitamin C, ovaj sok
nije imao uticaja na bolest zbog čega je Lindov zaključak bio zaboravljen sve do
početka XX veka. Tada je vitamin C izolovan i nazvan lekom za skorbut ili askorbinskom
kiselinom (a-skorbut, lek za skorbut).
Dnevne potrebe za vitaminom C
iznose od 60-90 mg, a povećane su kod pušača, kod ljudi koji se aktivno bave
sportom, u periodu rasta i razvoja organizma, u slučaju infekcija, kao i u
postoperativnom periodu zbog zarastanja rana. Potrebe pušača za vitaminom C su
više jer je vitamin C antioksidans što znači da neutrališe dejstvo slobodnih
radikala, a duvanski dim je izvor slobodnih radikala koja oštećuju naše ćelije.
Takođe, istraživanja govore u prilog tome da vitamin C ne može da spreči
prehladu, ali velike doze od 2 grama dnevno mogu da utiču na ublaženje
simptoma.
Od suplemenata koji se preporučuju
tu su kalcijum ili magnezijum askorbat koji manje draže sluznicu želuca od
askorbinske kiseline. Ipak, velike doze vitamina C mogu imati za rezultat
dijareju ili stvaranje peska i kamena u bubregu. Zato je najbolje uzeti jednu
narandžu koja ima dovoljno vitamina C za čitav dan!
SSS.
SSS.
No comments:
Post a Comment