Dijetetska
vlakna se mogu definisati kao vrste složenih ugljenih hidrata koje se nalaze u
namirnicama biljnog porekla i koje ne mogu biti razložene u crevima, pa prema
tome ni produkti njihovog razlaganja ne mogu biti preuzeti u krv.
Ovo
predstavlja pojednostavljenu definiciju, pošto neke vrste dijetetskih vlakana
po hemijskoj strukturi uopšte nisu ugljeni hidrati, kao lignin na primer, ali
uzimajući u obzir da imaju sličnu ulogu u organizmu svrstavaju se u dijetetska
vlakna. Izvori ovih vlakana su mahunarke, neprerađene žitarice (integralni
proizvodi), voće, povrće i semenke, dakle isključivo namirnice biljnog porekla.
Poznat primer dijetetskih vlakana je i celuloza, koja iako ima isti sastav kao skrob,
ne može biti svarena u ljudskom organizmu, zbog nedostatka odgovarajućeg enzima
za varenje kod ljudi. Na osnovu iznetog postavlja se logično pitanje: ukoliko
se dijetetska vlakna ne razlažu, što znači da nema produkata razlaganja koji se
mogu preuzeti iz creva, zašto se kaže da imaju pozitivan uticaj na zdravlje?
Pozitivan
uticaj na zdravlje se razlikuje za vlakna koja su rastvorljiva i vlakna koja su
nerastvorljiva u vodi. Rastvorljiva dijetetska vlakna u crevima formiraju gel i
obmotavaju molekule šećera, žučnih kiselina i holesterola u crevima čime
usporavaju ili onemogućavaju njihovo preuzimanje u krv. Na taj način se smanjuje
količina holesterola, masti i šećera koja se preuzme iz hrane, pa u dužem
vremenskom periodu dolazi do smanjenja LDL lipoproteina ili „lošeg“ holesterola
i triglicerida u krvi, kao i do regulacije nivoa šećera, što smanjuje rizik od
nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Na sličan način, oblaganjem u
crevima, rastvorljiva dijetetska vlakna mogu sprečiti dejstvo enzima za varenje,
zbog čega manje unete hrane biva svareno. Pošto se tako smanjuje stepen
iskorišćenja hrane, veća količina rastvorljivih dijetetskih vlakana može biti
korisna u terapiji gojaznosti.
Nerastvorljiva
dijetetska vlakna, s druge strane, povećavaju zapreminu crevnog sadržaja čime je
ubrzan prolazak hrane kroz creva. To je korisno u borbi protiv zatvora i
brojnih oboljenja creva (hemoroidi, divertikuloza i kancer). Takođe, povećanjem
zapremine crevnog sadržaja dijetetska vlakna povećavaju osećaj sitosti pa imaju
pozitivan uticaj na regulaciju telesne mase.
U većini
biljnih namirnica se nalaze obe vrste vlakana. Uz unos vlakana, naročito onih
rastvorljivih u vodi, potrebno je unositi i dovoljno vode, jer inače može doći
do nadimanja i dijareje. Što se tiče potencijalno negativnih uticaja, u slučaju
prekomernog unosa, kao što smanjuju nivo preuzetih masti i šećera, dijetetska
vlakna mogu smanjiti preuzimanje minerala iz creva. Takođe, sa unosom
dijetetskih vlakana treba biti oprezan kod male dece jer lako ispunjavaju
njihove organe za varenje i izazivaju osećaj sitosti, a pritom ne doprinose
značajno energetskom unosu.
SSS.
No comments:
Post a Comment