Pesticidi u biljnim namirnicama,
hormoni u mleku i antibiotici u mesu izazivaju pažnju javnosti. Ubrizgavanje
hormona izaziva brži rast i tovljenje životinja, kao i intenzivnije lučenje
mleka, zbog čega kompanije imaju veći profit. Moderna proizvodnja uključuje
veliki broj hemijskih materija i bez obzira na to što su ove hemijske materije
potencijalno toksične samo u ogromnim količinama, ili u dugom vremenskom
periodu većina ljudi i dalje nema poverenja u njihovu upotrebu. Jedan od
razloga je verovatno i taj što je procena bezbednosti vršena kroz studije koje
su finansirali sami proizvođači.
S druge strane, buja organska
proizvodnja. Prethodnih godina proizvodnja organske hrane je bila ograničena
samo na male proizvođače, a danas se odvija na velikim organskim farmama, pa su
organski proizvodi dostupni velikom broju potrošača. Šta znači organska proizvodnja?
Na primer, za namirnice koje su biljnog porekla to znači da su proizvedene bez
upotrebe pesticida, veštačkih đubriva, jonizujućeg zračenja ili aditiva. Umesto
da se koriste veštačka đubriva koristi se prirodno, stajsko đubrivo; umesto
insekticida koriste se insekti i ptice koji sprečavaju razvoj štetočina,
kulture koje se gaje na zemljištu se rotiraju od godine do godine. Za namirnice
životinjskog porekla to znači da potiču od životinja koje su uzgojene na
pašnjacima, bez upotrebe antibiotika i hormona. Genetski modifikovana hrana
takođe ne može biti označena kao organska. Organska proizvodnja buja
zahvaljujući ubeđenju da je organska hrana bezbednija, hranljivija i ukusnija.
Istina je da postoji više
aspekata sa kojih možemo porediti organsku i konvencionalnu proizvodnju.
Prvo, kada je u pitanju ukus
pokazano je da neke organske biljne namirnice sadrže manje vode zbog čega ukus
može biti intenzivniji do neke mere, mada za većinu namirnica nije dokazano da
se ukus značajno razlikuje zavisno od načina proizvodnje.
Drugo, kada govorimo o
hranljivosti ili sadržaju vitamina i minerala pokazano je da su samo pojedine
namirnice sadržale malo više nekih hranljivih materija kada su proizvedene organski, dok je većina
namirnica imala isti sadržaj bez obzira na način proizvodnje. Opet, savremeni tehnološki
procesi prerade omogućavaju obogaćivanje namirnica vitaminima i mineralima pa
konvencionalno proizveden sok od narandže može imati više vitamina C jer je
vitamin C dodat u procesu proizvodnje.
Na kraju, najspornije pitanje je
vezano za sadržaj štetnih materija. Naravno, u konvencionalno proizvedenim
namirnicama se nalazi veća količina pesticida, hormona, teških metala i drugih
supstanci kojih nema u organskoj proizvodnji. Na primer, studije pokazuju da se
ubrizgavanje hormona i antibiotika životinjama odražava na nivo istih u mesu.
Da li to uzrokuje poremećaje zdravlja kod ljudi ili bakterijsku rezistenciju je
pitanje na koje danas nemamo precizan odgovor. Većina studija tvrdi da je
granica koja se postavlja za pesticide i druge hemijske materije daleko niža od
one koja se smatra bezbednom za ljude, kao i za decu. Zbog štetnih materija preporučuje
se uklanjanje kore, upotreba četke za pranje, skidanje površinskih listova kod
kupusastog povrća. Sapun ne treba koristiti za voćke koje se ne ljušte jer
ostaje na površini i nakon ispiranja. Tanka, voštana prevlaka na jabukama ili
krastavcu se uklanja četkom i vodom.
Nedostaci organski proizvedene
hrane su loša distributivna mreža, slabiji prinosi, nepostojan kvalitet i
najviše od svega visoka cena. Zato je malo verovatno da će organska proizvodnja
koja koristi srazmerno mnogo prirodnih resursa moći da prehrani milijarde
ljudi.
SSS.
SSS.
No comments:
Post a Comment