Kada kažemo prosti šećeri mislimo na
jedinjenja jednostavne hemijske strukture, kao što su fruktoza iz voća, laktoza
iz mleka ili saharoza, poznata kao beli šećer. Pod složenim šećerima
podrazumevamo skrob iz povrća. Ipak, bez obzira na to koju vrstu šećera unesemo
nakon varenja i preuzimanja u crevima u krvi se pojavljuje samo jedan oblik
šećera (99%) - to je glukoza. Ako je ishod svakog unosa ugljenih hidrata isti, postavlja
se pitanje - zašto je bolje jesti krompir nego čokoladu?
Razlog je taj što će čokolada uticati
na to da glukoza u krvi poraste brže i više nego krompir. Ove nagle varijacije
šećera u krvi opterećuju krvne sudove i pankreas koji lučenjem insulina
reguliše nivo šećera u krvi. Ako unosimo složene šećere, koji potiču iz povrća,
oni će se duže variti i oslobađaće se lagano u krv, tako da će koncentracija
glukoze u krvi manje varirati, a pankreas i krvni sudovi biti manje opterećeni.
Po istoj logici, osobe koje čitav život jedu jednom do dva puta dnevno obilne
obroke takođe izazivaju velike oscilacije šećera u krvi i rizikuju da u
kasnijoj dobi obole od dijabetesa tipa 2. S druge strane, oni koji su oboleli
od dijabetesa i na vreme to otkriju, imaju dobre šanse da samo korekcijom
ishrane i uvođenjem fizičke aktivnosti, bez lekova ostvare izlečenje. Prema
tome, veći broj dobro raspoređenih obroka, koji sadrže manju količinu pravilno
odabrane hrane omogućava da naše telo bez velikih oscilacija ima stalno
dostupnu optimalnu koncentraciju glukoze.
Bez glukoze ne možemo da živimo i
ljubav prema slatkom je prirodna stvar. Istraživanja koja su rađena na ljudima
i životinjama pokazuju da u mozgu nekih pojedinaca pri unosu šećera dolazi do
oslobađanja hormona euforije, koji izazivaju osećaj zadovoljstva i nagrade.
Slične hemijske reakcije se dešavaju u mozgu narkomana nakon uzimanja opijata.
Želja za slatkim se povećava tokom pojedinih stanja koja su povezana sa psihom,
kao što su depresija i predmenstrualni sindrom. Ljubav prema slatkom se
objašnjava promenama tokom ljudske evolucije.
Poznato je da svako dete voli slatko,
ali zato skoro nijedno ne voli hranu koja je gorka ili kisela. Ova sklonost se
zadržala u ljudskoj prirodi jer je time osigirano da će dete voleti majčino
mleko i zrelo voće, a to je hrana puna vitamina i minerala i ovakav način
ishrane je tokom istorije obezbeđivao opstanak vrste.
S
druge strane, pokvarena hrana je kisela, kiselo je i nezrelo voće. Gorak
ukus je u prirodi najčešće vezan za otrovne plodove. Iz tih razloga većina
ljudi slatko voli od rođenja a druge ukuse počinje da prihvata i voli tokom
života. To takođe govori i o tome da je preferencija prema hrani naučena. Zato
decu od početka treba učiti da jedu voće i povrće jer su to slatkiši koje je
priroda namenila za ljude.
SSS.
No comments:
Post a Comment